Kreatin

Kreatin ihtiyaçlarınızı karşılamak için hoş geldiniz. Torq Nutrition olarak, ucuz ve kaliteli kreatin çeşitleriyle sizlerleyiz. Kreatin, atletik performansınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz en etkili takviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalara göre kreatin, kas kütlesinde ve antrenman performansında önemli bir artış yaratabilir. Spor performansı üzerindeki etkisinin yanı sıra bazı nörolojik rahatsızlıklara karşı da faydalı olduğu görülmüştür.

Kreatin, üretimi esnasında çeşitli testlere tabi tutularak piyasaya sürülmektedir. Bu test sonuçlarına göre de oldukça güvenli bir takviyedir. Öncelikle sizler için kreatin tanımını yapacağız. Ardından kreatin vücudunuzu nasıl etkiler? Kreatin nasıl kullanılır? Sorularına yönelik cevaplar vereceğiz.

Kreatin Nedir?

Kreatin aslında her birimizin kas hücrelerinin içerisinde yer almaktadır. Ağırlık kaldırırken veya yüksek yoğunluklu egzersizler yaparken kaslara enerji sağlar. Kreatin faydalarından bir tansi de kas geliştirilmesine katkı sağlamasıdır. Atletik performansı artırmak veya güç kazanmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Amino asitlerle pek çok ortak noktası vardır. Vücudunuzdaki arginin ve glisin amino asitlerinden üretilebilir. Vücudunuzdaki kreatin depoları et tüketiminden, toplam kas kütlenizin miktarından, yaptığınız egzersizlerden veya testosteron seviyenizden etkilenebilir.

Vücudunuzdaki kreatinin ortalama olarak %95'i fosfokreatin olarak kaslarınızda bulunur. Geri kalan %5 ise beyin, karaciğer ve böbreklerde depolanır. Kreatin takviyesi aldığınızda yukarıda bahsettiğimiz fosfokreatin depolarınızı doldurursunuz ve bu şekilde ATP (Adenozin Trifosfat) adı verilen ve yüksek enerji sağlayan moleküllerden üretebilirsiniz.

ATP vücudunuzun enerji kaynağıdır. Daha fazla ATP, daha uzun ve daha etkili performans anlamına gelir. Özetle kreatinin vücudunuzda doğal olarak bulunan ve ATP üretmek için kullanılan bir madde olduğunu söyleyebiliriz. Takviye olarak alındığında ise daha etkili spor performansı elde etmenize yardımcı olur.

Vücuda Kreatin Faydaları Nelerdir?

Kreatin, kısa vadede ve uzun vadede kas büyümesi için çok faydalıdır. Hem hareketsiz bireyler hem de elit sporcular için faydalı bir maddedir. Yetişkinler arasında 14 haftalık bir çalışma, kreatin kullanımının ağırlık antrenmanından sonra bacak gücünü ve kas kütlesini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Ağırlık antrenmanı yapan sporcularla yapılan 12 haftalık bir araştırmaya göre, kreatin kullanarak yapılan antrenman, kreatin kullanmadan yapılana göre 2-3 kat daha fazla kas lifi büyümesine neden olmuştur.

Bir çalışma, egzersiz programınızla birlikte kreatin kullanımının -yalnızca programa kıyasla- gücünüzü %10 ve ağırlıkla yapılan çalışmalarda ise performansınızı %15 artırabildiğini, bench press için ise bir tekrarda kaldırabileceğiniz maksimum ağırlığı ise % 45 kadar artırabildiğini ortaya koymuştur.

Profesyonel sporcularda 28 günlük kreatin takviyesinin etkileri, bisiklet sprint performansında %15 ve bench press performansında %6 artış şeklinde gözlenmiştir. Bunlara ek olarak kreatin, yüksek yoğunluklu antrenmanlarda kas kütlesini arttırır ve antrenman performansının korunmasına katkı sağlar. Ancak yine de kreatinin bu etkilerinin öncelikle vücudunuzun ATP üretme kapasitesine bağlı olduğu unutulmamalıdır.

ATP kaynaklarınız normalde 8-10 saniyelik yüksek yoğunluklu aktiviteden sonra tükenir. Kreatin ise vücudunuzun daha fazla ATP üretmesine yardımcı olarak performansınızı daha uzun sürelere yaymanıza olanak tanır.

Kreatinin Beyne Faydaları Nelerdir?

Vücuda olduğu kadar, kreatin beyne de faydalıdır. Kaslarınız gibi beyniniz de fosfokreatin depolar ve yüksek düzeyde çalışması için daha fazla ATP'ye ihtiyaç duyar.

Kreatin takviyesi almak:

• Alzheimer

• Parkinson

• Huntington

• İskemik inme

• Epilepsi

• Yaşlılarda hafıza ve beyin fonksiyon bozukluğu gibi rahatsızlıklara karşı etkili olabilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, nörolojik bozuklukların tedavisinde faydalar görülmesine rağmen bu konuda güncel araştırmaların çoğunun hayvanlar üzerinde yapılmış olmasıdır.

İnsanlarda yapılan araştırmalar, kreatinin orta yaş ve üzeri yetişkinlerde, vejeteryanlarda ve nörolojik hastalık riski taşıyan kişilerde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Buradan da kreatinin beyne faydalarını görebiliyoruz.

Vejetaryen veya vegan bireyler et yemedikleri için düşük kreatin depolarına sahiptir. Bu kişiler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre kreatin takviyesi almak hafıza testinde %50, zeka puanlarında %20 iyileşme sağlamıştır.

Ancak bu etkileri sağlıklı genç yetişkinlerde göremiyoruz; Kreatin sağlıklı yetişkinlerin beyin fonksiyonlarında herhangi bir işleve neden olmaz.

Kreatin Fiyatları Ne Kadar?

Genellikle kreatin ihtiyacı olan kişiler kreatin fiyatları şeklinde arayış içerisinde olmaktadır. Sadece fiyat odaklı olarak değil, ürün kalitesi odaklı da düşünmek gerekmektedir. Torq Nutrition, müşteri memnuniyeti yüksek, kaliteli kreatin çeşitlerini sizler için satışa sunmuştur. Bu sayfamız aracılığıyla güncel kreatin fiyatlarını inceleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan ürün veya ürünleri kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.